Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z musem morelowym
Oddzieliłam białka od żółtek. Drożdże wymieszałam z cukrem, zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na 10 min. żeby ruszyły. Do przesianych obu mąk dodałam sól, żółtka i rozczyn, wymieszałam dokładnie i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Kiedy podrosło dolałam roztopione, ale wystudzone masło i dodałam ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam dokładnie, ale delikatnie. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej, ale lejącej śmietany. Na patelnię z roztopioną 1 łyżeczką masła wlewałam ciasto po 2 łyżki na placuszek, po 4-5 placków na raz. Smażyłam na złoto z obu stron - przewracałam kiedy na wierzchu było widać pękające bąbelki. Placuszki podałam posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem musu z moreli, ozdobione kleksikami kwaśnej śmietany.