Przepis i sposób przygotowania na: miodowy jabłecznik
Ciasto miodowe: przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części. Części piec osobno w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Masa budyniowa: w części mleka rozpuścić budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać mleko z budyniem i zagotować.. margarynę utrzeć dodając ostudzony budyń.
Masa jabłkowa: obrać jabłka, podsmażyć z cukrem do miękkości. Do połowy masy dodać rozpuszczoną w ½ szklanki wody galaretkę truskawkową, a do drugiej części galaretkę agrestową i ostudzić.
Jabłecznik miodowy: jeden płat ciasta miodowego posmarować częścią masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową z czerwoną galaretką. Posmarować masą budyniową. Przykryć biszkoptem i ponownie posmarować masą budyniową. Wyłożyć masę jabłkową z galaretką agrestową. Posmarować pozostałą masą budyniową. Przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Udekorować wg uznania.