Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka
80 dag
sos sojowy
2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
sos
marchewka
1
cebula biała
1
papryka zielona
1
sos sojowy
1 łyżka
ocet ryżowy
3 łyżki
cukier
2 łyżki
olej
1 łyżka
czosnek
3 ząbki
Imbir mielony Prymat
0,5 łyżeczki
ketchup
1 łyżka
ryż
(ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie słodko kwaśnym

Żeberka marynujemy w sosie sojowym, przyprawiamy, solą, pieprzem , odstawiamy do lodówki.
W tym czasie kroimy paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w półplasterki, czosnek w bardzo drobną kosteczkę.
Zamarynowane żeberka smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż się dobrze zarumienią. Wyjmujemy. Na czystą patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa smażymy ok 7-10 minut.Wyjmujemy.
Mieszamy składniki sosu (ocet, cukier, ketchup)
Natępnie na łyżce oleju smażymy czosnek z dodatkiem imbiru, zalewamy sosem, zagotowujemy, wrzucamy mięso i warzywa, dusimy przez chwilkę.
Podajemy danie z ryżem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

27.03.2013 17:14
Fajny przepis. Własnie jestem w połowie przygotowywania. Dodałam tylko więcej ketchupu, więcej sosu sojowego, ziele angielskie, słodką paprykę i liście laurowe do sosu, zrezygnowałam z papryki bo poprostu nie miałam w domu. Dolewam wody aby pokryła miesko i piekę pod przykryciem w piekarniku 1,5 godziny. Wydaje mi się że chwila duszenia nie wystarczy;) Żeberkom potrzeba conajmniej godzinki.
Agnik 14.07.2011 14:08
ciekawe
Sarenka 14.02.2011 16:47
Wygladaja apetycznie.
Ewa104 07.02.2011 14:41
Pyszności!
Anula1 14.09.2010 12:38
Pycha,bardzo lubie zeberka a Twoje musza byc pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak