Przepis i sposób przygotowania na: Śliwowica/nalewka ze śliwek?
1. Do słoja wkładamy wypestkowane śliwki, następnie zalej je spirytusem tak, żeby zakrył śliwki w słoju. Następnie zakręć słój i odstaw go na 2-3 tygodnie, wstrząsając nim co jakiś czas.
2. Po tym czasie otwórz słój i wylej z niego alkohol w inne naczynie. Do owoców dodaj miód i zamknij naczynie. Odstaw je na kolejne 2-3 tygodnie, co jakiś czas nim wstrząsając. Po tym okresie zlej sok miodowy i połącz go ze spirytusem. Pozostałę śliwki zalej wódką w taki sposób, żeby były nią całkiem pokryte. Odstaw słój na tydzień.
3. Zlej wódkę i dodaj ją do spirytusu, odcedź i przelej do butelek. Odstaw na jak najdłużej. Im dłużej, tym jest smaczniejsza śliwowica :)
Smacznego!