Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsno-warzywna
Ziemniaki obrać pokroić w cienkie plastry i ułożyć w brytfance jeden obok drugiego zakrywając całe dno brytfanki, posolić i posypać bazylią.
Bakłażany popieprzyć i obtoczyć w mące, smażyć na oliwie lub oleju / ilość oliwy lub oleju powinna zakryć dno patelni/ na złoty kolor, odstawić, aby trochę ostygły / nie wylewać tłuszczu z patelni/ następnie ułożyć kolejną warstwę na plasterkach ziemniaków.
Pierś pokroić w cienkie plastry i przyprawić przyprawą do kurczaka, boczek pokroić w kosteczkę, cebulę pokroić w paseczki i lekko posolić, czosnek zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, wszystko smażyć na tłuszczu z bakłażanów do chwili aż usmażą się piersi, mieszać, aby się nie przypaliło.
Po usmażeniu odcedzić tłuszcz z patelni i wlać do niedużej miseczki,usmażone piersi z boczkiem i cebulą ułożyć na bakłażanach.
Do tłuszczu dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i małą łyżeczkę cukru, wymieszać dokładnie i polać warstwę mięsną.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki pokroić w plastry i ułożyć na mięsie polanym sosem.
Całości posypać startym żółtym serem.
Zapiekać 40 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Podawać gorące porcje na talerze.