Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ.
Z 1 kg.mąki odsypać 30 dag.Mleko podgrzać - odlać 1 szkl. i wymieszać z 2-3 łyżeczkami cukru i rozkruszonymi drożdżami.Dodać do mąki, zamieszać.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł.
Do pozostałego mleka włożyć margarynę i rozpuścić.Następnie wystudzić.
Jedno jajko i 2 żółtka zmiksować z 1 szkl. cukru na kogel-mogel.
Do gotowego rozczynu dodać jajka z cukrem, mleko z margaryną i pozostałe 70 dag.mąki.Wszystko wyrobić tak by ciasto odstawoało od dłoni, nie dodawać mąki bo ciasto nie wyrośnie! W miarę wyrabiania (chociaż przez 5min.) ciasto będzie lśniące i gładkie.Opsypać miskę mąką, położyć kulę drożdżowego ciasta, przykryć i pozostawić w ciepłym meisjcu, by podwoiło swoją wielkość.
Gdy wyrośnie podzielić ciasto na 3 części, każdą osobno rozwałkować na blacie posypanym mąką.
Przygotować masę czekoladową tj. cacao wymieszać z pozostałym cukrem i wodą do konsystencji, aby była gęstawa.Można dodać ulubiony aromat.
Rozwałkowane placki drożdżowe smarować masą cacaową i zawijać rolady.
Przygotować 3 keksówki, wysmarować olejem, przełożyć uformowane ciasto.Posmarować żółtkiem lub zrobić kruszonkę.
Piec 35 min. w 180\"C.
Smacznego:)