Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI klasyczne.
Ryż ugotować, wystudzić.Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oleju.
Mięso włożyć do większej miski, dodać ryż, rumianą cebulkę, przyprawy - wymieszać.
Rozkładać kapuściane liscie, nakładać farsz.Liść zwijać ku sobie i zrolować.
Gotowe gołąbki układać ciasno do dużej, podlanej olejm formy.Zalać wodą.Przykryć liśćmi z kapusty lub fiolią aluminiową.Nagrzać piekarnik do 200\'C.Piec gołąbki ok.2 godz.
Masło rozpuścić, dodać makę, wymieszać.Dołożyć koncentrat i podlać zimną wodą.Miszać aby powstał aksamitny sos.Doprawić.Wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
Upieczone gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Smacznego:)