Napoleon

Napoleon

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 szklanki mąki z margaryną posiekać nożem. Wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tylko w jedną stronę. Składać i znowu wałkować w tę samą stronę. Przed złożeniem podsypać mąkę. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić. Upiec dwa jednakowe placki na żółty kolor. Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmazać żółtka, wsypać szklankę mąki, cukier waniliowy i wymieszać Przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wyschnięciu posypać pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malaczarna23

24.11.2011 09:33
super

jola1512

07.07.2011 12:03
dobre

KasiaK90

19.06.2011 08:38
wyglądają świetnie

tomek18

19.03.2011 08:38
pycha

IlonaAlbertos

24.02.2011 22:53
Ciekawy przepis.

cukiereczek

11.11.2010 09:15
fajny przepis

Krzysztof42

04.11.2010 15:23
leon słodki

Klaudia007

27.07.2010 09:10
Sama słodycz:)

anja3107

07.07.2010 13:58
uwielbiam napoleonki ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat