TORT OKOLICZNOŚCIOWY

TORT OKOLICZNOŚCIOWY

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja surowe

    13 SZTUKI
  • cukier drobny

    4 SZKLANKI
  • mąka tortowa

    5 ŁYŻEK
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt
Składniki:
• 4 jaja
• 1 szklanka cukru
• 2,5 czubatych łyżek mąki tortowej
• 2,5 czubatych mąki ziemniaczanej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• PIEC 30 MINUT w temperaturze 170 stopni na opcji „góra-dół”

Krem do tortu
Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 5 jaj
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 kostki masła
• 150ml czystego spirytusu
Mleko, cukier, cukier waniliowy wymieszać i zagotować.
5 jaj ubić i połączyć z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo wlewać do gotującego się mleka. Powstałą masę budyniową zagotować i przestudzić. Masło należy utrzeć na jednolitą masę i stopniowo ( po łyżce) dodawać ostudzoną masę budyniową. Gdy krem uzyska odpowiednią konsystencję należy dodać 150ml czystego spirytusu.
Wykonanie tortu
Biszkopt przekroić na równe krążki. Każda krążek należy nasączyć ponczem (0,5 szklanki wody, sok z dwóch cytryn).
I warstwa – dżem z czarnej porzeczki
II warstwa – brzoskwinie pokroić w kostkę i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
III warstwa – trzy małe opakowania chałwy o dowolnym smaku
IV warstwa – orzechy laskowe zmielić i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
Ostatnią czynnością jest dekoracja tortu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mirosława5

03.11.2012 21:32
dzięki

Myszka75

04.04.2012 07:19
sama czasem próbuję sił z tortami więc wiem ile pracy wymagają, Twoje są cudne!!!

Mirosława5

28.10.2011 20:20
dziękuję bardzo:) miło czytać takie komentarze:)

Renataj

11.09.2011 21:34
Czy Twoje torty ktoś je ? Ja bałabym się je kroić - są tak śliczne. Prawdziwe dzieła sztuki. Piękna ozdoba każdej uroczystości.

Anna146

18.08.2011 07:16
dekoracje tortów są przepiękne

Mirosława5

31.03.2011 07:36
dziękuję:)

Magdalena1110

04.03.2011 07:27
piękny

Magda60

22.01.2011 13:59
super

Mirosława5

10.12.2010 19:34
wszyscy są zawsze zachwyceni nie tylko wyglądem ale równiez smakiem.

Zoso

02.12.2010 18:53
Profesjonalnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat