Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Golonka w bigosie

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka
700 g
kapusta
1 głowa
marchewka
3 sztuki
cebula
2 sztuki
kełbasa toruńska
1 sztuka
śliwki suszone
100 g
koncentrat pomidorowy
do smaku
powidła śliwkowe
do smaku
grzyby suszone
100 g
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
sól, pieprz
do smaku
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna Kucharek
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w bigosie

Golonkę włożyć do garnka i zalać wodą, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy, vegetę oraz suszone grzyby i gotować.
W międzyczasie umyć kapustę, umyć i obrać marchewkę.
Kapustę szatkować i sukcesywnie dorzucać do garnka.
Marchewkę pokroić w półplastry i dodac do kapusty.
Na patelni podsmażyć na oleju posoloną cebulę pokrojoną w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Jak cebula się zeszkli- dorzucić do bigosu.
Dodać suszone śliwki, łyżkę powideł śliwkowych i łyżkę koncentratu pomidorowego, trochę pieprzu i gotować ok 2-3 godzin.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, zakwasić koncentratem pomidorowym w miarę potrzeby, lub dosłodzić powidłami śliwkowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 15.03.2012 09:20
bardzo ciekawy przepis
maryśka 16.08.2011 09:27
ciekawa
aisoglam 14.12.2010 23:00
Takie męskie danie :)
wedith1 24.11.2010 21:08
Mniam:)
annamariakowalczyk3 09.11.2010 06:52
pyszne,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak