CHLEB STAROPOLSKI NA ZAKWASIE,,, przepis w spadku po mamie

CHLEB STAROPOLSKI NA ZAKWASIE,,, przepis w spadku po mamie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    1 szkl
  • mąka żytnia

    1 szkl
  • mąka pszenna 1 kg, odsypać 2 szklanki w miesce tego dodać mąkę orkiszową i żytnią po 1 szklance

  • siemię lniane

    3/4 szkl
  • otręby pszenne

    1/4 szkl
  • płatki owsiane

    3/4 szk
  • sól

    2 płaskie łyżeczki
  • woda zimna

    1 (przegotowana)
  • słonecznik

    3/4 szkl
  • pestki dyni

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całość zakwasu dokładnie wyrobić. Odłożyć 1 garść. Ta porcja to zakwas do wypieku kolejnego chleba. Przechowywać w lodówce 1-2 tygodnie nie dłużej.

Ciasto przełożyć do dwóch podłóżnych foremek. Przykryć ściereczką i odstawić na 8 godzin do wyrośnięcia.

Piec około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wstawiac do zimnego piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat