Ślaski kołacz z serem

Ślaski kołacz z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    4 dag
  • margaryna

    10 dag
  • żółtka

    2
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    3 szklanki
  • cukier (na ciasto)

    15 dag
  • olejek pomarańczowy

    1
  • biały se 2x mielony

    1 kg
  • budyń waniliowy

    1
  • rodzynki

    10 dag
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka (kruszonka)

    0,5 szklanki
  • masło

    5 dag
  • cukie (kruszonka)

    4 łyżki
  • jajka

    3 (do sera)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.
Ser:
Masło zmiksowac z cukrem dodawac po 1 żółtku i łyżce zmielonego sera. Z białek ubić pianę i połaczyć z serem. Dodać rodzynki.
Kruszonka:
Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.
Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase serowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

treonina

28.08.2011 23:04
najlepszy kołacz jest właśnie z serem!

jolajka

31.05.2011 18:01
przepysznie wygląda

kochanyptysiu

06.04.2011 14:06
EKSTRA

ewelina/bunia

29.09.2010 12:11
wygląda wysmienicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat