Zraziki wieprzowe w sosie wegierskim

Zraziki wieprzowe w sosie wegierskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • olej

    50 ml
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • śmietana

    100 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • marchewka

    1 sztuka
  • posiekana zielenina

    2 łyżki
  • bulion

    1 kostka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 ziarenka
  • ziele angielskie całe

    2 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w plastry, które można jeszcze przekroić na pół. Delikatnie zbić je tłuczkiem kuchennym. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i natką pietruszki Prymat. Na patelni rozgrzać oliwę. Zbite tłuczkiem plasterki mięsa oprószyć mąką i podsmażać z obu stron na oliwie. W garnku zagotować wodę z przyprawami i kostką bulionową. Dodać pokrojoną marchewkę i podsmażone zraziki. Na oliwie ze smażenia zrazików poddusić pokrojoną w pół talarki cebulę i dodać ją do sosu. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy ta zmięknie sos zaprawić śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Należy uważać, żeby śmietana po dodaniu do sosu się nie zważyła, dlatego lepiej jest ją wcześniej zahartować niewielką ilością gorącego sosu. Gotować jeszcze przez około 2 minuty, dodać posiekaną zieleninę i wymieszać. Podawać z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

06.03.2015 11:53
węgierskie sosy są najlepsze

IKrakowianka

06.08.2013 14:20
super danie

Andysz

04.12.2012 13:39
rewelacyjny pomysł;]]

Katarzyna/kate1980

14.06.2012 22:04
fajne

agnieszka214

11.08.2011 05:48
fajne

danusia19671

18.10.2010 16:37
Pycha

Monika193

05.09.2010 17:14
pyszności

Margo1

03.09.2010 18:23
nawet ciekawe...

Iwusia

03.09.2010 09:38
Pięknie wyglądają i pewno wspaniale smakują :)

sylwiachmiel

02.09.2010 21:23
smacznie i do syta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat