Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    45 dag
  • cukier

    10 dag
  • smalec

    10 dag
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    1/4 L
  • drożdże

    2,5 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztk.
  • sól

  • marmolada jagodowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Startujemy !
Drożdże rozpuścić w mleku i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte ciasto , jaja utarte z cukrem oraz trochę soli. Zrobić ciasto , rozcieńczyć mlekiem , dodawać po troszeczkę ciepłego tłuszczu. Z tego wszystkiego wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na placek w kształcie prostokąta. Ciasto posmarować marmolada jagodową zawinąć brzegi i pokroić ciasto nożem na prostokątne bułeczki. Następnie posmarować je na wierzchu jajem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

04.12.2012 13:39
pyszności']

iknkirke

27.02.2012 12:07
mniam

Małgorzata106

13.02.2012 14:40
super

Smakosz6

18.11.2011 11:59
mniam

Roman5

30.09.2010 08:12
wygląda świetnie

Maryś1

08.09.2010 13:01
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat