Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko waniliowo-kawowe
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt najlepiej pozostawic w brytfance żeby ptasie mleczko się nie wylało.
Ptasie mleczko ciemne:
Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać kawe i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na biszkopt i wstawic do lodówki do stężenia.
Ptasie mleczko jasne:
Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać cukier waniliowy i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na ciemna warstwe i wstawić do lodówki.