Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    2 łyzki
  • cukier

    3 łyzki
  • cukier waniliowy

    1
  • mąka

    3 szklanki
  • jajka

    2
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • marmolada

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce tupperware zasypac drożdze cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlac ciepłe mleko z olejem oraz wsypac mąkę. Ciasto wymieszać łopatka tupperware. Lekko posypac maką i zamknąc miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe do przygotowywania rogalików.
Rozwalkować ciasto w koło i ciąc na ćwiartki (ile ćwiartek zalezy jak Duz rogaliki chcemy) Na kazda ćwiartek (po szerszej stronie) nałożyć marmoladę i zwijac od tej strony. Piec w 180 st do zarumienienia ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

06.11.2013 15:06
zjadłabym jednego

iwona332

15.11.2010 00:36
super

PaniMISIOWA

13.11.2010 11:56
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat