płatki róż- konfitura

płatki róż- konfitura

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ¼ kg płatków dzikiej róży

  • kg cukru

  • kwasek cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zebrać świeże płatki z rozwiniętych płatków róży (nie przekwitnięte). Najlepiej zrobić to w dniu gdy nie pada deszcz, i mocno nie świeci słońce. Płatki sparzyć wrzącą wodą by pozbawić ich goryczki, dokładnie odsączyć na sitku i dodatkowo odcisnąć ręką wodę. Posiekać, przełożyć do naczynia lekko polać kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody, by odzyskały kolor. Utrzeć z cukrem pałką do ucierania ciasta długo- do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do wyparzonych nie gorących słoiczków. Konfitura ta ma wspaniały aromat polecam.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dianix

17.10.2011 21:15
nigdy nie robilam

Iwona51

22.12.2010 09:22
bardzo ciekawe połączenie składników

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat