Przepis i sposób przygotowania na: Wino z płatków róży
- Do baniaczka 5 l wpychamy płatków róży dzikiej (z płatków obrywamy te białe końcówki). Płatków należy dodać jak najwięcej. Nie trzeba ich ubijać, ale dobrze utrząsnąć i wepchać w miarę możliwości jak najwięcej do gąsiora.
- Zagotować 3 litry wody i w nich rozpuścić cukru 1,3 kg. Dodać 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. OSTUDZIĆ
- Po ostudzeniu wlać roztwór do balona z płatkami.
- Dodać drożdże;
UWAGA! płatki po godzinie będą się mocno unosić wypychane przez szalejące drożdże, dlatego nie należy uzupełniać wody do końca... (wystarczy, gdy zawartość po rozmieszaniu jest na wysokości 3 balona 5l).
- Mieszać często, aby płatki jak najwięcej kąpały się syropie nie dopuścić do sytuacji, aby namoknięte płatki zrobiły korek nad cieczą.Wtedy szybko wyjąć korek i czymkolwiek przebić korek ze zbitych płatków (bo będziemy zbierać winko z sufitu).
- Po upływie 14 dni odcedzić płatki róży (nie płukać balona) zlać całą zawartość przez gęste sitko do garnka, płatki wycisnąć i wyrzucić.
- Do cieczy dodać około 0,3-0,4 kg cukru rozmieszać,
ciecz z powrotem do tego samego balona. Będzie tam około 3,8 l cieczy.
Po roku czasu winko jest pyszne:)
Na zdjęciu mieszanina po 12 godzinach.