Risotto z brokułami i owocami morza

Risotto z brokułami i owocami morza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • ryż do risotta

    230 gram
  • wywar z warzyw

    500 ml
  • Mieszanka owoców morza

    400 gram
  • brokuły

    200 gram
  • posiekana świeża pietruszka

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • ząbek czosnku

    1 szt
  • wino białe wytrawne

    250 ml
  • pieczarki posiekane

    230 gram
  • papryka czerwona

    1 (pokrojona w kostkę)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzac olej na dużej patelni, dodać cebulę, czosnek i paprykę i smażyć, aż zmiękną (około 5 minut), mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż i smażyć jeszcze minutę, mieszając tak, żeby ryż dokładnie pokrył się olejem. Wywar doprowadzić do wrzenia w rondlu. 150 ml wywaru, pieczarki i wino dodać do ryżu z warzywami. Doprowadzić do wrzenia, mieszając i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie większość płynu (15minut). Dodać kolejne 250 ml wywaru i gotować następne 15 minut, aż ryż wchłonie cały wywar. Dodać owoce morza i prawie całą resztę wywaru i często mieszając gotować jeszcze około 5-7 minut. Dodać resztę wywaru, zagotować i sprawdzić, czy owoce morza są już ugotowane. Brokuły włożyć do wrzątku i gotować, aż zmiękną (3-4- minuty). Odcedzić, wrzucić do risotta. Dodać pietruszkę i pieprz.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat