Powidla

Powidla

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    4 kg
  • cukier

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Przekładamy do dużego garnka, wlewamy ok 1,5 szklanki wody i zaczynamy prażyc, odrazu dodajemy tez cukier. Czesto mieszamy, zwłaszcza na początku gdyż skórki śliwek lubią sie przypalac. Prażymy ok 1 godziny, odstawiamy do wychłodzenia, na drugi dzien ponownie prażymy na wolnym ogniu ok 1 godziny (czas od zagotowania) i gorące przekladamy do słoików, zakręcamy słooiki i układamy do góry dnem. Świetnie sie przechowują!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

18.06.2012 12:32
Najlepsze powidła to właśnie te domowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat