Gulasz wołowy z winem

Gulasz wołowy z winem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    50 dag
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    1 szt.
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • kminek mielony

    szczypta
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • boczek wędzony

    15 surowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę. Boczek drobno pokroić, wrzucić razem z mięsem na głęboką rozgrzaną patelnię i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cebulkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić do mięsa i zeszklić. Dolać wino, zmieloną paprykę, papryczkę chili, kminek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gdy wino prawie całkowicie wyparuje posolić, wyciągnąć papryczkę, dolać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godz. Gdy mięso zmięknie, zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat