Tajski makaron z krewetkami

Tajski makaron z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron Tagliatelle

    75 g
  • krewetki koktajlowe

    1 garść
  • fasolka szparagowa zielona mrożona

    1 garść
  • marchewka

    1/4
  • cebula biała

    1/4
  • orzechy arachidowe

    kilka
  • sos sojowy jasny

  • olej arachidowy

  • olej sezamowy

  • sos chili słodki

  • chili

  • imbir

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować litr wody, posolić, wrzucić makaron. Gotować około 7 minut i odcedzić.

Krewetki i fasolkę rozmrozić (w mikrofali albo naturalnym sposobem). Marchewkę obrać i pokroić w drobne paseczki (na jedną porcję dania wystarczy zaledwie mały kawałek marchewki, nie więcej!). Cebulę również obrać i wyciąć z niej mały kawałek. Pokroić w piórka. Orzechy rozbić tłuczkiem lub drobno posiekać.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy i oba sosy (na dość dużym ogniu). Doprawić imbirem i chili. Gdy zacznie skwierczeć, wrzucić cebulę, krewetki, fasolkę i marchew. Wlać kilka kropli oleju sezamowego. Smażyć przez 1-2min, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

Do mieszanki krewetkowo-warzywnej dodać orzechy i makaron. Całość dokładnie wymieszać, ciągle trzymając na ogniu. Po minucie zdjąć z gazu, przełożyć na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

19.09.2010 17:41
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat