Tajski smażony ryż

Tajski smażony ryż

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej sezamowy

    2 łyźki
  • ząbek czosnku

    1
  • imbir

    1 cm
  • cebula czerwona

    1/2
  • marchewka

    1/2
  • papryka czerwona

    1/3
  • groszek zielony

    1 garść
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • ryż jaśminowy

    1 miseczka
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • zielona cebulka

    1
  • limonka

    1/5
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na bardzo rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju sezamowego i dodaj pokrojony imbir i czosnek. Następnie wbij całe jajko i mieszaj energicznie, aż całkiem się zetnie. Dodaj olej sezamowy i pokrojone warzywa: czerwoną cebulę , marchewkę, czerwoną paprykę, zielony groszek oraz dodaj przyprawę curry i ryż jaśminowy.
Smaż przez kilka minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Dopraw ryż sosem sojowym.
Tak przygotowany tajski ryż podawaj z pokrojoną cebulką dymką i ze świeżą limonką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.10.2017 12:54
Świetny!

Bożena Matuszczyk

13.10.2017 23:19
Na pewno smaczny jest tak przyrządzony ryż.Bardzo fajny przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat