Pierogi z jeżynami

Pierogi z jeżynami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • jeżyny

    50 dag
  • cukier

    do smaku
  • bita śmietana

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i żółtko, oprószyć solą i zarobić nożem dolewając około 0,5 szklanki gorącej wody. Gdy składniki się połączą zagnieść ciasto ręką i dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować, pociąć w kwadraty, nakładać jeżyny i zlepiać po przekątnej brzegi. Gotować w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cukrem z bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

24.06.2012 09:42
Pyszne

Wafelek2601

05.10.2011 14:54
super

Moni

09.03.2011 10:38
nigdy takich pierogów nie jadłam, muszę spróbować

Aleksandra45

20.11.2010 13:20
warto spróbować :-)

Agnieszka191

11.09.2010 19:25
Pierozki tak, ale wsadzę inny farszyk może jagódki?

justyna111

11.09.2010 11:42
super

pipi765

10.09.2010 11:32
smakowicie wygladaja

pauluna

10.09.2010 11:32
takich nie jadlam jeszcze

Lidia11

06.09.2010 22:35
fajny przepis

plocia

05.09.2010 12:23
do pierogów jeszcze nie dodawałam ale wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat