Przepis i sposób przygotowania na: Babka parzona Eli
margaryna i bułka tarta do formy
10 dkg płatków migdałowych
2 łyżki koncentratu buraczanego Krakus
1 łyżeczka kurkumy
1 duża polewa z białej czekolady
Płatki migdałowe podzielić na 3 części.1 część włożyć do koncentratu buraczanego z odrobiną gorącej wody.2 część włożyć do kurkumy z gorącą wodą.3 część zostawić białą.Zabarwione płatki odcedzić oddzielnie,rozłożyć na ręczniki papierowe i wysuszyć.Jajka cukier brzozowy i waniliowy utrzeć na puszystą masę.Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito,stopniowo dodawać do jajek i wymieszać.Margarynę roztopić,gorącą wlać do ciasta i dokładnie wymieszać.Wlać ciasto do formy babkowej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.Płatki wymieszać.Polewę roztopić.Gotową,wystudzona babke oblać polewą i ozdobić kolorowymi płatkami.Smacznego!