Schab w sosie pieczarkowym z żółtym serem

Schab w sosie pieczarkowym z żółtym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • śmietana 12%

    100 g
  • pieczarki

    25 dkg
  • sól

    do smaku
  • mąka

    niewielka ilość
  • olej do smażenia

    niewielka ilość
  • bulion

    1 kostka
  • ser żółty

    1 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na kotlety, delikatnie robić je tłuczkiem (ale nie aż tak jak na kotlety schabowe). Przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć delikatnie na oleju z obu stron.
Do garnka z gorącą wodą (ok 1/2 litra) wrzucić kostkę rosołową, tam przerzucić podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut ewentualnie dodając od czasu do czasu odrobinę wody. W między czasie pokroić na plasterki pieczarki i po upłynięciu czasu duszenia mięsa dorzucić je do garnka. Wszystko dusić razem jeszcze ok 20-30 minut.
Do miseczki wlać śmietanę i dodać ok 3 łyżek mąki, rozetrzeć tak żeby nie było grudek, dodawać po trochu wody ciągle mieszając tak aby masa była gładka. Następnie wlać to delikatnie do garnka. Całość zagotować. Na koniec dodać starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

04.12.2012 12:55
świetne połączenie;)

Emilia22

30.09.2010 09:33
mniam mniam

bogumiła3

15.09.2010 22:30
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat