Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki z mięsem i pieczarkami
Farsz: Pieczarki obmyć i zetrzeć na dużym oczku. Starte wrzucić do garnka i dusić przez około 15 minut na małym ogniu, przyprawiając do smaku pieprzem. Pod koniec duszenia około 3 minuty przed końcem osolić do smaku pieczarki. (Ogólnie doprawić w miarę ostro, gdyż ciasto będzie miało łagodny smak). Odstawić i odcedzić przez sitko. Cebulę zetrzeć na dużych oczkach, następnie poddusić ją z 5 minut na oleju, po czym dorzucić mięso mielone i dobrze doprawić. Gdy mięso się poddusi dorzucić pieczarki i dokładnie wymieszać. Do farszu dodać szklankę bułki tartej i znów dokładnie wymieszać.
Wyciągnąć ciasto i podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować rękami w rulon o grubości około 3-4 cm. Blat i ciasto delikatnie obsypać mąką i rozwałkować na długi płat około 13cm i długości około 45cm i grubości około 3-5mm. (Mi tak wyszło ale to zależy ile ciasta się utnie na daną porcją.) środek posypać delikatnie mąką i nałożyć farsz – nie za grubą warstwę. Zwinąć ciasto tak aby łączenie wyszło na dole. Pociąć nożem na plastry wg uznania grubsze/cieńsze. Ułożyć porcję pasztecików na blasze i posmarować białkiem. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wstawić na około 22 minuty.