Ochazuke wg Buni :

Ochazuke wg Buni :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku

  • dashi wywar z ryby

    1 szklanka
  • ryż

    1 szkl. ugotowany
  • tuńczyk

    2 łyżki (Katsuobuschi-tuńczyk susz
  • herbata zielona

    1 szkl. (ciepła)
  • rzodkiewka

    2 szt. (utarte)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo japońska zupa jak bym miała powiedzieć .
Ułożyć w miseczkach ryż , zalać wrzącym daschi , dolać herbatę .Dodawać dodatki wg upodobania .

A teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się do Katsuobuschi- smak ok - zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori - wygląd nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy niż Nori - zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny, zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka - znane ).
Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rosik93

01.04.2012 00:07
Bardzo ciekawe

Sylwia56

16.03.2012 17:52
pychotka

goofy9

09.02.2012 22:36
kapitalne

Sarenka

17.06.2011 17:00
Nazwa i wykonanie bardzo zachecajace :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat