Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej
Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2,5 litra), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin.
Mięso wyjmujemy, studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny.
Robimy zasmażkę:
Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.