Przepis i sposób przygotowania na: Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym
Pulpety:
Cielęcinę, obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody posolonej i wrzucam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut.
Sos:
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę przesmażam Patelnię zdejmuję z gazu i wlewam zimne mleko, energicznie mieszam kirlejką. Zagotowuję, jak sos zrobi się za gęsty dolewam mleko. Zdejmuję z gazu i wbijam żółtko, już nie gotuję. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, dodaję posiekaną bazylią.