Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy sernik z chrupką migdałową i kajmakiem
1. Masa serowa: Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Wsypujemy orzechy, całość dokładnie mieszamy.
2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 21cmx25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie zimny przekładamy do lodówki na kilka godzin.
3. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, margarynę i mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając.
4. Składanie: Sernik smarujemy masą kajmakową i nakładamy letnią chrupkę migdałową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Gotowe!