Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z oliwkami, pieczoną marchewką i fetą

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smakowita sałatka z pieczoną marchewką, przełamującym smak serem feta, oliwkami. Dodatkiem jest miód wielokwiatowy i tymianek.

Składniki:

Na sałatkę:

rukola 200 g
marchewki 4 szt.
ser feta 200 g
oliwki zielone Smak 2 duże łyż.
miód wielokwiatowy 1 duża łyż.
sezam 1 duża łyż.
Tymianek suszony Prymat 1 mała łyż.
nasiona granatu z 1 owocu

Do smaku:

Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z oliwkami, pieczoną marchewką i fetą

Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Oprószyć solą morską, tymiankiem, polać odrobiną miodu i wstawić do nagrzanego do 180 stop piekarnika. Piec aż będą zarumienione i miękkie ok. 20 minut. Następnie przygotować resztę składników – ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, oliwki pokroić na połówki. Na półmisek wysypać świeżą rukolę, dodać upieczoną marchewkę, oliwki i ser feta, a na koniec opcjonalnie posypać uprażonymi ziarnami sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 12:34
Ciekawe połączenie składników, taka sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach:)
Babeczka35 27.01.2019 18:26
Ciekawa propozycja :)
bietka 25.01.2019 18:34
Robię podobną tylko bez marchewki, następnym razem ją dodam :)
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 23:44
Pyszna sałatka';)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak