Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym

Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjne danie na śniadanie wielkanocne, czyli biała kiełbasa. Tym razem pieczona i podana w sosie cebulowym z kleksem ostrego, wyrazistego chrzanu.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kiełbasa biała

    1 kg
  • masło

    4 duże łyż.
  • czerwona cebula

    3 szt
  • mąka

    2 duże łyż.
  • woda

    250 mililitrów
  • chrzan

Do smaku:

  • sól

  • pieprz kolorowy

  • cynamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kiełbasę umyć, ponacinać i wyłożyć na brytfannę podlewając delikatnie wodą i posypując piórami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 40 minut. W połowie pieczenia posypać pokrojoną w pióra cebulą.

Upieczoną kiełbasę wyjąć z piekarnika. Zdjąć cebulę i na jej bazie przygotować sos: do zarumienionej cebuli dodać mąkę i wodę, wymieszać a następnie całość zagotować. Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym i szczyptą cynamonu.

Na półmisek wyłożyć kiełbaski, polać je sosem i podawać z chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

3 tygodnie temu
Taki sos z pieczonej cebuli na pewno jest pyszny. Chrzan to także świetny dodatek do pieczonej kiełbasy.

Babeczka35

3 tygodnie temu
Idealna propozycja na Wielkanoc :)

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Taką kiełbaskę obowiązkowa na święta wielkanocne.Pychotka.;)

ben-ka

4 tygodnie temu
Kiełbasa pieczona z cebulą też u mnie często gości, nie robię tylko sosu na bazie cebuli, ale kiedyś zrobię...

bietka

4 tygodnie temu
Bardzo smaczna kiełbaska, wiem bo robię czasem podobnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat