Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny.

Składniki:

Biszkopt makowy:

jaja
4 sztuki
cukier trzcinowy
4 duże łyż.
mak
50 gramów
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
mąka tortowa
3 łyżki

Masa pomarańczowa:

sok z 1 pomarańczy
1 litr
budynie śmietnkowe
3 opakowania
cukier trzcinowy
3 duże łyż.

Pianka:

mandarynki w puszce w zalewie
1 puszka
galaretka pomarańczowa
1 opakowanie
śmietana kremowa 30%
500 mililitrów

Pozostałe:

czekolada gorzka
40 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami

Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24x24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę.

Masa pomarańczowa:
Z pomarańczy wyciskam sok. W jednej szklance soku rozrabiam budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia.

Pianka:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą gorzką. Z papieru wycięłam szablon gwiazdek i w ten sposób powstały gwiazdy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 14.01.2019 23:14
takie ciasto to można jeść bez końca...
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 15:06
MYSZA75 mam takie pytanie jak mogę zapytać czy Ty jesteś po szkole cukierniczej?
Babeczka35 14.01.2019 13:35
Ciasto wygląda pysznie :)
bietka 14.01.2019 12:37
Na pewno pyszne :)
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 11:48
Na takie ciacho to chętnie się skuszę.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak