Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Swojski chleb z czarnuszką

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Swojski domowy chleb pachnący czarnuszką.

Składniki:

Ciasto na chleb.

mąka pszenna
35 dag
mąka orkiszowa
15 dag
Czarnuszka nasiona Prymat
0.5 łyżeczki
drożdże
2.5 dag
otręby pszenne
0.5 szklanki
słonecznik ziarna
3 łyżki
woda letnia
2 szklanki
cukier
0.5 łyżeczki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
siemię lniane
3 łyżki

Do foremki

masło
1 łyżka
otręby pszenne
2 łyżki

Porada

Tak upieczony chleb podajemy ze smalcem i ogórkiem, lub z masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Swojski chleb z czarnuszką

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i 2 łyżek letniej wody rozrabiamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wsypujemy otręby pszenne, czarnuszkę, nasiona słonecznika i nasiona lnu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie dolewamy wodę i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, dość energicznie lub końcówką miksera, a następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z chwilą gdy ciasto podwoi objętość mieszamy je ponownie, by dobrze się napowietrzyło.

Foremkę smarujemy masłem, posypujemy otrębami, przekładamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni C, a gdy osiągnie daną temperaturę wstawiamy foremkę do piekarnika, zmniejszamy temp. do 220 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy dalsze 30 minut.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lotnik0071 08.05.2023 21:19
Zaczynam robić. Wyglada obłędnie. Składniki mi się podobaja. Poczekam na efekt końcowy
Doradca Smaku 09.05.2023 10:52
Koniecznie podziel się swoją opinią na temat przepisu :)
Basiliana 17.01.2019 12:46
Twój chlebek wygląda jak z piekarni:) Na pewno idealnie smakuje z masłem.
ben-ka 18.01.2019 10:23
Uwielbiam taki ciepły, pachnący, a na nim masło co się rozpuszcza :)
Babeczka35 16.01.2019 07:00
Taki chleb domowy to jest najlepszy :)
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 13:14
No dziewczyny podrzucie na spróbowanie tego pysznego chlebka.;)
ben-ka 11.01.2019 17:19
Smaczny, a jaki pachnący :) Tak przez ekran, to nie da się podrzucić :(
bietka 11.01.2019 12:39
Pyszny chlebek, robiłam całkiem podobny, tylko bez mąki orkiszowej :)
bietka 11.01.2019 13:34
No i wyszedł pyszny chlebek : )
ben-ka 11.01.2019 12:51
Kupiłam mąkę orkiszową do pierniczków, a teraz wykorzystałam do chleba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak