Przepis i sposób przygotowania na: Swojski chleb z czarnuszką
Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i 2 łyżek letniej wody rozrabiamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wsypujemy otręby pszenne, czarnuszkę, nasiona słonecznika i nasiona lnu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie dolewamy wodę i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, dość energicznie lub końcówką miksera, a następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z chwilą gdy ciasto podwoi objętość mieszamy je ponownie, by dobrze się napowietrzyło.
Foremkę smarujemy masłem, posypujemy otrębami, przekładamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni C, a gdy osiągnie daną temperaturę wstawiamy foremkę do piekarnika, zmniejszamy temp. do 220 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy dalsze 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.