Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem.

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)

Składniki:

Rozczyn:

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
mąka tortowa 2 łyżki
mleko ciepłe 0.5 szklanki

Ciasto:

jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 0.5 szklanki
olej 4 łyżki
mąka tortowa 50 dag
mleko ciepłe 50 mililitrów

Nadzienie:

orzechy włoskie 1.5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
miód prawdziwy 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
rodzynki 0.5 szklanki
mleko gorące 0.5 szklanki

Dodatkowo:

cukier 0.5 szklanki
białko 1 sztuka
mąka pszenna 0.5 szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików. Część orzechów można posiekać, a część zmielić.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem.

Wykonanie pysznych rogalików:

1
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Jajka, żółtko i cukier ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka, ja dolałam pół szklanki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
2
Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, mleko wlewamy stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gesta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka. Na koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
3
Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
Krok 3 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
4
Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki znacznie urosną, więc zostawiamy między nimi większe odstępy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.
Krok 4 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
5
Podanie: Wystudzone rogaliki podajemy. Smacznego życzę.
Krok 5 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:33
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 22:36
Pozdrawiam.;)
Babeczka35 31.01.2019 17:51
Również pozdrawiam :) Cieplutko :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:13
Ach dziękuję i przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale wczoraj dopiero wróciłam, byłam bardzo daleko ha, ha;)
Babeczka35 29.01.2019 19:03
Nie ma sprawy Bożenko :)
bietka 28.12.2018 17:00
Wyglądają pysznie, ja porywam drugi : )
Babeczka35 02.01.2019 06:33
Proszę się częstować :)
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 10:02
Pyszne i kuszące rogaliki.Porywam jeden do kubeczka kakao.;)
Babeczka35 02.01.2019 06:33
Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak