Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Świąteczny makowiec

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ja zrobić świąteczny makowiec? Oto instrukcja i przepis na to uwielbiane, bożonarodzeniowe ciasto. Makowiec na spodzie piernikowymi z lukrem - pyszności!

Składniki:

Na ciasto:

mąka krupczatka
200 g
masło
200 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 małe łyż.
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 mała łyż.
smalec
50 g
cukier puder
50 g
kasza manna
3 duże łyż.
żółtko jajek
3 szt.
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat

Na masę makową:

masa makowa
1 puszka
orzechy pekan
50 g
kasza manna
3 duże łyż.
białko
3 szt.

Do dekoracji:

lukier biały
kakao
płatki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny makowiec

Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto po czym odstawić je na 24 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, orzechami oraz kaszą manną.

Po 24 godzinach rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, włożyć do formy wysmarowanej masłem i zalać masą makową.

Resztą ciasta udekorować makowiec, po czym piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.

Makowiec ostudzić, udekorować lukrem, kakao oraz płatkami czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 15.12.2018 08:00
Fajny przepis bo z gotową masą makową, prosty i niekomplikowany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak