Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje ciasto szpinakowe

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto szpinakowe, które dzisiaj proponuję będzie gościć na moim świątecznym stole pomiędzy innymi ciastami.

Ciasto szpinakowe z masą śmietankową z mascarpone jest jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki i dlatego nie może go zabraknąć w święta.

Składniki:

Składniki na ciasto:

szpinak mrożony 450 gramów
jajko 4 szt.
mąka tortowa 250 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 160 gramów
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej rzepakowy 200 mililitrów

Masa śmietankowa z mascarpone:

śmietana kremówka 500 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 250 gramów

Dodatkowo:

granat 1 sztuka

Porada

Ciasto można udekorować innymi owocami np. borówką amerykańską. Możemy użyć świeżego szpinaku, wtedy odcinamy łodyżki, a po umyciu i odsączeniu z wody miksujemy na gładko dodając odrobinę soku z cytryny. Ciasto możemy przełożyć kremem budyniowym lub innym ulubionym kremem.

Przepis i sposób przygotowania na: Moje ciasto szpinakowe

Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody.

Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki.
Jajka ubijam z cukrem tak długo aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość.

Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować).
Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera).

Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Tortownica o średnicy 20-22 cm.

Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta, rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok.
Pozostałe ciasto kroję na blaty.

Mocno schłodzoną kremówkę 30% ubijam na sztywno z cukrem pudrem a następnie łączę z serkiem mascarpone.

Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone,nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki. Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem.
Dekoruję owocami (pestkami) granatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:24
Dobre.
Bożena Matuszczyk 17.12.2018 23:18
To prawda szczerze powiedziawszy to u mnie najbardziej lubią właśnie kremy śmietankowe i to z mascarpone;)
Basiliana 17.12.2018 21:03
U mnie również to ciasto cieszy się powodzeniem, a taki krem świetnie sprawdza się także w innych wypiekach.
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 21:18
Nam bardzo smakuje i też będzie na świątecznym stole.;)Pozdrawiam
bietka 14.12.2018 15:07
Bardzo lubię to ciasto i własnie dzisiaj zastanawiałam się czy czasami nie zrobić go na święta ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak