Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny z pierogami
Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do garnka wraz z przyprawami.
Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków).
Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia.
Przecedzamy przez sito.
Grzyby wkładamy z powrotem do wywaru, dodajemy jabłka pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 min.
Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości) w wodzie w której się moczyły.
Kapustę płuczemy, odciskamy, siekamy i mieszamy razem z ugotowaną kaszą i pokrojonymi grzybami oraz z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego (dzielimy pół na pół) umieszczamy farsz, przykrywamy drugim kołem (ciastem bez farszu) i zlepiamy.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 min o momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy razem z barszczem.