Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz wigilijny z pierogami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W ubiegłym roku pierwszy raz zrobiliśmy barszcz przepisu Agaty Wojdy. Powiemy Wam tyle. Rewelka… na dodatek można go trzymać (wywar) w lodówce przez kilkanaście miesięcy. Podamy Wam przepis na idealny barszcz z pysznymi pierogami <3

Składniki:

Składniki na barszcz:

buraki
1.5 kilograma
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe XXL
6 sztuk
Sklep Prymat
grzyby suszone
6 sztuk
jabłka winne
2 sztuki
cukier
2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat

Farsz:

kasza pęczak
0.5 szklanki
grzyby suszone
1 garść
kapusta kiszona
300 gramów
natka pietruszki
1 pęczek

Ciasto:

mąka
800 gramów
masło 82%
100 gramów
wrzątek
500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny z pierogami

Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do garnka wraz z przyprawami.
Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków).
Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia.
Przecedzamy przez sito.
Grzyby wkładamy z powrotem do wywaru, dodajemy jabłka pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 min.

Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości) w wodzie w której się moczyły.
Kapustę płuczemy, odciskamy, siekamy i mieszamy razem z ugotowaną kaszą i pokrojonymi grzybami oraz z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego (dzielimy pół na pół) umieszczamy farsz, przykrywamy drugim kołem (ciastem bez farszu) i zlepiamy.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 min o momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy razem z barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.12.2018 15:47
Smaczny barszczy i ślicznie zrobione pierożki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak