ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i odrobinę cynamonu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory w puszce

    1 sztuka
  • powidła śliwkowe

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej.

Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia.

Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut.

Musi z tego wyjść gęsty sos. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

12.12.2018 11:48
Super pomysł z dodatkiem do śledzi powideł śliwkowych ,na pewno wyszły pyszne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat