Kluski ziemniaczane z wołowiną

Kluski ziemniaczane z wołowiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg ugotowanych ziemniaków

    ok. 1,5
  • dkg gotowanej wołowiny z rosołu (najlepiej pręgi)

    ok. 30-50
  • łyżeczki proszku grzybowego

    1-2
  • łyżek mąki ziemniaczanej

    kilka
  • sól,Pieprz mielony, majeranek

    do smaku:
  • ząbki czosnku

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę zmielić. Cebulę i czosnek, obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać do wołowiny. Doprawić masę solą pieprzem, majerankiem i dosypać proszek grzybowy, dokładnie wyrobić. Ziemniaki zmielić, ugnieść w misce. Podzielić masę na 4 m/w równe części (na krzyż), jedną część wyjąć a w jej miejsce wyspać dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać odjętą część ziemniaków z powrotem i zagnieść masę, wyrobić. Nabierać porcje masy, ok. 2 łyżek, lekko rozpłaszczać na dłoni. Na środek kłaść po trochu masy mięsnej i zlepiać dokładnie brzegi formując okrągłe kluski. Gotować je partiami w osolonym wrzątku ok. 10 min., ale na wolnym ogniu żeby się nie rozpadły. Przed podaniem okrasić cebulką zezłoconą na oleju.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

02.04.2011 15:30
bardzo proszę :-)

joanna77

01.04.2011 22:05
poproszę choć jedną

jolajka

12.03.2011 21:10
mimo, że jest późno chętnie bym się skusiła,

Joanna83

30.01.2011 22:58
robiłam takie,może nie do końca tak jak w tym przepisie,bo nie dawałam proszku grzybowego.Hmm...posmak grzybków?Czemu nie! :)

banditka

06.09.2010 14:28
fajne

misia53

05.09.2010 19:44
Mniam...

Ewa104

01.09.2010 18:52
Już dodałam do swojej księgi i zrobię.Pysznie się zapowiadają.

Agnieszka_B

01.09.2010 10:12
Z wołowina nie próbowałam... Ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat