Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z indykiem i grzybami

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chrupiące krokiety wypełniał farsz przygotowany z pieczonego indyka, leśnych grzybów oraz warzyw. Podałam je z intensywnym w smaku czerwonym barszczem, który idealnie rozgrzewa o tej porze roku. Było pysznie, dlatego dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na moje krokiety :)

Składniki:

FARSZ DO KROKIETÓW:

pierś z indyka 500 gramów
grzyby suszone 2 garści
cebula 1 sztuka
marchewka ugotowana 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
bulion 0.3 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
cząber 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

CIASTO NALEŚNIKOWE:

mąka 300 gramów
mleko 400 mililitrów
woda mineralna 200 mililitrów
jajko 2 sztuki
olej 2 łyżki
cukier puder 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olej do smażenia 20 mililitrów

PANIERKA:

jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej do smażenia 40 mililitrów

Porada

Krokiety świetnie smakują także z sosem grzybowym, czosnkowym lub tatarskim.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z indykiem i grzybami

KROK 1. FARSZ DO KROKIETÓW.

- Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przygotowujemy intensywny bulion*, z którego wyciągamy cały wsad (zostawiamy na później 2 marchewki, 2 pietruszki i około 1/3 szklanki wywaru). Grzyby wraz z połową wody z namaczania dodajemy do bulionu i gotujemy je przez około 30 minut, a następnie odcedzamy i studzimy.

* Ugotowałam bulion warzywno - drobiowy na udkach z kurczaka.

* Na wywarze, w którym gotowane były grzyby przygotowałam barszcz czerwony.

- Oczyszczoną pierś z indyka dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 - 12 minut (termoobieg).

- Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju. Ostudzone mięso, grzyby, cebulkę i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, bulion oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy masę.

* Masa nie może być zbyt sucha. Ilość dodanego bulionu zależna jest od konsystencji masy.

KROK 2. CIASTO NALEŚNIKOWE

- Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka, a następnie olej, mąkę, szczyptę soli, cukier puder i dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, aby dojrzało*. Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową.

* Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste - dodajmy odrobinę wody.

- Przechodzimy do zawijania. Porcję farszu nakładamy na naleśnik, rozsmarowujemy i zawijamy. Zaczynamy składając jeden bok do środka. To samo robimy z drugim bokiem naleśnika, a następnie całość zawijamy w rulon.

KROK 3. PANIERKA

- Do miseczki wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor na dobrej jakości oleju lub maśle klarowanym. Po usmażeniu odsączmy je na ręczniku papierowym. Podajemy z barszczem czerwonym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 12:55
Pyszne krokiety.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak