Krokiety z indykiem i grzybami

Krokiety z indykiem i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chrupiące krokiety wypełniał farsz przygotowany z pieczonego indyka, leśnych grzybów oraz warzyw. Podałam je z intensywnym w smaku czerwonym barszczem, który idealnie rozgrzewa o tej porze roku. Było pysznie, dlatego dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na moje krokiety :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ DO KROKIETÓW:

  • pierś z indyka

    500 gramów
  • grzyby suszone

    2 garści
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka ugotowana

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • bulion

    0.3 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • pieprz ziołowy

    1 szczypta
  • cząber

    1 szczypta
  • czosnek granulowany

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta

CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • mąka

    300 gramów
  • mleko

    400 mililitrów
  • woda mineralna

    200 mililitrów
  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    20 mililitrów

PANIERKA:

  • jajka

    2 sztuki
  • tarta bułka

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    40 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

KROK 1. FARSZ DO KROKIETÓW.

- Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przygotowujemy intensywny bulion*, z którego wyciągamy cały wsad (zostawiamy na później 2 marchewki, 2 pietruszki i około 1/3 szklanki wywaru). Grzyby wraz z połową wody z namaczania dodajemy do bulionu i gotujemy je przez około 30 minut, a następnie odcedzamy i studzimy.

* Ugotowałam bulion warzywno - drobiowy na udkach z kurczaka.

* Na wywarze, w którym gotowane były grzyby przygotowałam barszcz czerwony.

- Oczyszczoną pierś z indyka dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 - 12 minut (termoobieg).

- Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju. Ostudzone mięso, grzyby, cebulkę i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, bulion oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy masę.

* Masa nie może być zbyt sucha. Ilość dodanego bulionu zależna jest od konsystencji masy.

KROK 2. CIASTO NALEŚNIKOWE

- Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka, a następnie olej, mąkę, szczyptę soli, cukier puder i dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, aby dojrzało*. Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową.

* Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste - dodajmy odrobinę wody.

- Przechodzimy do zawijania. Porcję farszu nakładamy na naleśnik, rozsmarowujemy i zawijamy. Zaczynamy składając jeden bok do środka. To samo robimy z drugim bokiem naleśnika, a następnie całość zawijamy w rulon.

KROK 3. PANIERKA

- Do miseczki wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor na dobrej jakości oleju lub maśle klarowanym. Po usmażeniu odsączmy je na ręczniku papierowym. Podajemy z barszczem czerwonym.

Życzę smacznego! :)

Futka
Krokiety świetnie smakują także z sosem grzybowym, czosnkowym lub tatarskim.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Pyszne krokiety.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat