Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka
Sypana szarlotka to najszybsze i najprostsze w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Przy nim nie ubrudzicie sobie za bardzo rąk, bo suche składniki miesza się w misce, następnie nakłada pokrojone jabłka, następnie znowu przysypuje składnikami suchymi, jabłkami i znowu suchymi składnikami zwieńczonymi plastrami masła. Taka sypana szarlotka znajdzie zastosowanie w kuchni każdej gospodyni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
1. Do miski wsypać suche składniki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.
2. Tortownicę wysmarować tłuszczem razem z bokami.
Na dno tortownicy wsypać część wymieszanych sypkich składników, następnie nałożyć część pokrojonych jabłek, obłożyć cienkimi plasterkami masła.
3. Czynność powtarzać do wyczerpania składników pamiętając o tym że przed ostatnią warstwą muszą być suche składniki a ostatnią plastry masła.
4. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 50-60 minut do zrumienienia się szarlotki.
5. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.