Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z fasolą
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę.
Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i skroić. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać do obgotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażyć tak samo marchewkę, paprykę i pomidora. Za każdym razem, kiedy zmiękną przekładać do fasoli.
Postawić garnek z warzywami na ogniu, dodając resztę oleju, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól i
cukier. Gotować na małym ogniu przez godzinę.
Wystudzone warzywa wymieszać ze śledziem i odstawić, aby sałatka się przegryzła.
Smacznego :)