Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po tajsku z mango i paprykami

4.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Niezwykle aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej.

Składniki:

filety z kurczaka 600 gramów
papryka czerwona 2 sztuki
cebule 1 sztuka
mango 2 sztuki
mleko kokosowe 200 mililitrów
pasta chili 1 łyżeczki
curry 4 łyżeczki
pasta curry zielona 2 łyżeczki
kurkuma 0.5 łyżeczki
olej kokosowy 2 łyżki
listki kolendry 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po tajsku z mango i paprykami

Wykonanie

1
Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na około 30 minut.
Krok 1 - Kurczak po tajsku z mango i paprykami foto
2
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree.
Krok 2 - Kurczak po tajsku z mango i paprykami foto
3

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.

Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje również z makaronem ryżowym.

Krok 3 - Kurczak po tajsku z mango i paprykami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak