Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Jeżeli nie masz czasu, aby przygotować coś bardziej pracochłonnego, to taki ryż będzie idealny dla Ciebie ;-)

Składniki:

ryż 100 gramów
mleko 250 mililitrów
laska wanili 1 sztuk
cynamon 15 gramów
jabłka 3 sztuk
cukier 2 łyżki
tłuszcz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż wsypać do garnka, dodać mleko, zagotować. Dodać cukier wanilinowy lub laskę wanilii. Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Podprażyć w garnku na małym ogniu, dodać cynamon i wymieszać. W razie czego dosłodzić do smaku.

Formę żaroodporną (najlepiej jakąś mniejszą) wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ryżu, później połowę jabłek, drugą połowę ryżu i drugą połowę jabłek.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 19.11.2018 18:04
U nas również robi się taki ryz zapiekany z różnymi owocami, najczęściej właśnie z jabłkami : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak