Racuchy drożdżowe jabłkowo-serowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Racuszki te są naprawdę puszyste i lekkie, a dzięki dodaniu serka homogenizowanego nabierają nowego smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na racuszki:

  • mąka pszenna

    360 gramów
  • jabłka

    3 sztuki
  • serek homogenizowany

    165 gramów
  • drożdże

    30 gramów
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    200 mililitrów

Dodatkowo:

  • cukier puder

    4 łyżki
  • olej rzepakowy

    0.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Drożdże pokruszyć do miski, dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystko rozetrzeć tak, aby drożdże się rozpuściły. Zostawić aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie jabłka obrać i pokroić w plasterki.

Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki dodać do niego resztę mąki, cukru i mleka oraz serek i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jabłka pokrojone na plasterki i ponownie dokładnie wymieszać.

Smażenie:

Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. Kiedy ciasto podwoi objętość, na rozgrzanym średnim oleju smażyć racuszki nakładając ciasto łyżką. Racuszki są gotowe, kiedy są rumiane z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat