Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe jabłkowo-serowe
Ciasto:
Drożdże pokruszyć do miski, dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystko rozetrzeć tak, aby drożdże się rozpuściły. Zostawić aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki dodać do niego resztę mąki, cukru i mleka oraz serek i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jabłka pokrojone na plasterki i ponownie dokładnie wymieszać.
Smażenie:
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. Kiedy ciasto podwoi objętość, na rozgrzanym średnim oleju smażyć racuszki nakładając ciasto łyżką. Racuszki są gotowe, kiedy są rumiane z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!