Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe jabłkowo-serowe

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Racuszki te są naprawdę puszyste i lekkie, a dzięki dodaniu serka homogenizowanego nabierają nowego smaku.

Składniki:

Na racuszki:

mąka pszenna 360 gramów
jabłka 3 sztuki
serek homogenizowany 165 gramów
drożdże 30 gramów
cukier 3 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko 200 mililitrów

Dodatkowo:

cukier puder 4 łyżki
olej rzepakowy 0.5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe jabłkowo-serowe

Ciasto:

Drożdże pokruszyć do miski, dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystko rozetrzeć tak, aby drożdże się rozpuściły. Zostawić aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie jabłka obrać i pokroić w plasterki.

Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki dodać do niego resztę mąki, cukru i mleka oraz serek i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jabłka pokrojone na plasterki i ponownie dokładnie wymieszać.

Smażenie:

Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. Kiedy ciasto podwoi objętość, na rozgrzanym średnim oleju smażyć racuszki nakładając ciasto łyżką. Racuszki są gotowe, kiedy są rumiane z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak