Przepis i sposób przygotowania na: Schab z grzybami w sosie pomidorowym
Schab w sosie z grzybami
Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc.
Wyjąć z mleka i oprószyć przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać obgotowane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę smażyć.
Obsmażone grzyby przełożyć do kotletów, wlać bulion i przecier. Doprawić i dusić około godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska
odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego :)