Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami i kremem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto, które dzisiaj polecam to kakaowy biszkopt do tego uprażone jabłka, krem śmietanowo-budyniowy oraz pyszna lekko kwaskowa galaretka. Ciasto bardzo smakowało całej rodzince.

Składniki:

Na biszkopt:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 160 gramów
kakao 3 łyżki
mąka ziemniaczana 60 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier 150 gramów

Na poncz:

woda przegotowana 0.5 szklanki
sok z połowy cytryny 0.5 sztuki
cukier 4 łyżki

Na masę jabłkową:

jabłka 1.5 kilograma
cukier 4 łyżki
woda zimna 1 szklanka
galaretka cytrynowa 2 opakowania

Na krem śmietanowo - budyniowy:

mleko 0.5 litra
budyń 1 opakowania
śmietana 30% 400 mililitrów
cukier 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda gorąca 50 mililitrów

Dodatkowo:

galaretka cytrynowa 2 opakowania
woda gorąca 800 mililitrów

Porada

Ciasto może wydać się pracochłonne, ale jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami i kremem

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ,ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując.

Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do wyłojonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączamy ponczem z wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukru.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kawałki włożyć do garnka dodać cukier oraz 1/4 szkl. wody. Smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać.

Dodać pozostałą wodę, zagotować i zdjąć z ognia.
Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą.

Jabłka wystudzić i odłożyć do lekkiego stężenia.
Wystudzone jabłka rozłożyć na biszkopcie, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem śmietanowo-budyniowy:
Z 1/2 litra mleka odlać 400 ml. i zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy (dodać cukier w ilości podanej na opakowaniu).

Rozmieszany budyń wlać do gotującego mleka i gotować ok. minuty, cały czas mieszając.
Ugotowany budyń całkowicie wystudzić.
Żelatynę rozpuścić rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody.

Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę.
Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu.

Przygotowany krem rozłożyć na biszkopcie ,ciasto ponownie włożyć do lodówki na około 30 minut.
Na koniec rozłożyć przygotowaną wcześniej tężejącą galaretkę i znowu włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Ciasto pokroić na kawałki, udekorować bitą śmietaną oraz półplasterkami jabłek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:16
Dobre.
Bożena Matuszczyk 16.11.2018 22:53
BASILIANA to prawda wyszło bardzo pyszne do kremu dodałam 400 ml śmietany i 3 łyżeczki żelatyny,na prawdę jest pyszny. POZDRAWIAM.;)
Bożena Matuszczyk 16.11.2018 22:51
Elu dziękuję ciasto wyszło bardzo smaczne a krem przygotowałam według przepisu BASILIANY jest przepyszny polecam.;)
Basiliana 16.11.2018 21:20
Bardzo apetyczne połączenie smaków i kolorów, ciasto na pewno było pyszne.
bietka 16.11.2018 15:05
Mniam ciacho musi być bardzo smaczne i apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak