Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe ciasto ze śliwkami
przygotowanie:
Miękką margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości, masa ma grudkowatą konsystencję.
Obraną marchewkę w pojemniku blendera (mój blender ma podwójne ostrze i mocno rozdrabnia) dobrze rozdrobnić lub zetrzeć na tarce i dodać do masy, wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki.
Tortownicę 24 cm z papierem do pieczenia wyłożyć ciastem; ciasto powinno być dość gęste, nie za rzadkie.
Na cieście ułożyć gęsto śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie.
Zimną śmietanę ubić na sztywno razem z galaretką w proszku mikserem.
Ubitą śmietanę od razu wyłożyć na wierzch ciasta, posypać śmietanę posypką czekoladową i schować ciasto do lodówki.